ԱՊՐԱՆՔԱՏԵՍԱԿ




Աղ


Աղը շատ կարևոր է մարդու կյանքի, ինչպես նաև մնացած բոլոր կենդանի արարածների համար։ Քլորի իոնը  աղի մեջ հանդիսանում է աղաթթվի վերամշակման հիմնական նյութը,այն ստամոքսահյութի  կարևոր բաղադրիչն է։  Նատրիումի իոնը այլ նյութերի իոնների հետ մասնակցում է նյարդային ազդակների փոխանցման, մկանաթելերի  կրճատման գործում, այդ իսկ պատճառով նրանց անբավարար քանակը օրգանիզմում հանգեցնում է ընդհանուր թուլության, հոգնածության և նյարդամկանային խանգարումների։ Ընդ որում, նատրիումի գերառկայությունը առաջացնում է հեղուկի դանդաղեցում և արյան ճնշման բարձրացում։

Սննդի պատրաստման մեջ աղն օգտագործվում է որպես կարևոր համեմունք ։ Աղն ունի յուրքանչյուր մարդուն լավ ծանոթ համ, առանց որի ուտելիքը թվում է անհամ։